Een passende manier vinden voor het verwijderen van de vlekken

Heeft u een houten tafel en bent u bang voor vlekken die er niet meer uitgaan? Bij gebruik van de tafel ontstaan er vroeg of laat vlekken in de tafel, hoe voorzichtig er ook mee omgesprongen wordt. Bij de een zijn er natuurlijk meer vlekken dan bij de ander, echter is het vrijwel onvermijdelijk om uw tafel over een lange periode vlekvrij te houden. Gelukkig is er goed nieuws: zelfs de hardnekkige vervelende vlekken die diep ingetrokken zijn kunnen (bijna) volledig verwijderd worden van de houten tafel. Bij het verwijderen van vervelende vlekken is het wel belangrijk dat u de juiste vlek op de juiste manier verwijderd. Na het lezen van dit artikel kent u de diverse manieren om de meest voorkomende vlekken te verwijderen.

Jamie set salontafels

Verschillende vlekken die kunnen ontstaan

Eetkamertafels, bureaus, salontafels en bijzettafels zijn allemaal voorbeelden van houten tafels die u vrijwel altijd plaatst in uw keuken, woonkamer of slaapkamer. Hieronder worden veelvoorkomende vlekken genoemd die op deze plekken ontstaan:

  • Alcoholvlekken
  • Vetvlekken
  • Kaarsvetvlekken

De woonkamer leent zich uitstekend om lekker te ontspannen. Er wordt dan ook vaak gekozen om een kaarsje aan te steken in plaats van het aanzetten van felle lampen. Maar wat nu als het blijkt dat er kaarsvet over uw mooie bijzettafel heen is gelopen? Zo zijn er nog tig voorbeelden van het ontstaan van vlekken

Het verwijderen van alcoholvlekken op een houten tafel

Nu we weten welke vlekken er vaak voorkomen gaan we ons richten op het verwijderen van deze vlekken. Om te beginnen bij alcoholvlekken. Deze vlekken kunnen gelukkig vaak redelijk eenvoudig verwijderd worden door het gebruik van lauwwarm water. Nadat u met lauwwarm water over de vlek heen geveegd heeft dient u het een tijdje te laten drogen. Wanneer dit niet werkt kunt u het proberen met onverdund chloor. Hierbij is het belangrijk dat dit niet enkel op de vlek aangebracht wordt, maar over de gehele tafel heen. Anders kunnen er verkleuringen ontstaan op bepaalde gedeeltes van de tafel.

Middelen om vervelende vlekken te verwijderen van een houten tafel

Bij vetvlekken is het belangrijk dat u snel actie onderneemt zodat het vet niet de tijd heeft om diep in het hout te trekken. Soms is afwasmiddel al voldoende om de vetvlekken te verwijderen. Lukt dit niet? Schakel dan over naar spiritus.

Net als vetvlekken zijn kaarsvetvlekken erg vervelend voor de houten tafels. Het gebruiken van terpentine of wasbenzine is een geschikte manier om deze kaarsvetvlekken uit de houten tafel te laten verdwijnen. Plaats een kleine hoeveelheid op een keukenrol en veeg vervolgens over het kaarsvet heen. Na verdwijning van de vlek is het belangrijk om het oppervlak van de tafel nog even te behandelen met een doek en water.

 

@